Utvalda Partners till karamellaffären
Vi på Karamellaffären sätter av mycket tid för att hitta de mest fantastiska och underbara leverantörer av gott för er våra kunder.
På denna sida Presenterar vi några av dem
Grenna Polkagriskokeri
Tryck för att läsa mer
Himelsö Swedish Fika
Tryck för att läsa mer
Augusta Janssons
Tryck för att läsa mer
Laktritsfabriken
Tryck för att läsa mer
Pralinhuset
Tryck för att läsa mer
Grenna Polkagriskokeri
Kvinnan som satt Gränna på världskartan heter Amalia Eriksson, det är hennes förtjänst att den lilla staden för alltid kommer att förknippas med den rödvita godsaken som av okänd anledning fått namnet Polkagris.
Amalia föddes 1824 och växte upp i Gränna där hon kom att gifta sig med skräddaren. Tillsammans fick de dottern Ida. Blott 25 år gammal blev Amalia änka och ensamstående mor. Amalia var en driftig kvinna och bedrev tillverkning av s k begravnings,- dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även börjat tillverka sina s k Polkagrisar, till en början i form av små ”pluttar”. För att klara sitt uppehälle sökte och fick Amalia år 1859 tillstånd av Magistraten i Gränna att ”här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka Bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka s k ”Polkagrisar”. Borgmästaren i staden, Carl Johan Wennberg, fick underteckna detta privilegiebrev som gjorde det möjligt för Amalia att på heltid baka och sälja Polkagrisar.
Idag, över 160 år senare, tillverkas Polkagrisarna i Gränna på i stort sett samma sätt som under Amalias dagar.
Hantverkets Hemlighet
Dottern Ida hjälpte sin mor med tillverkningen och förstod att ta tillvara på Polkagrisens möjligheter och utvecklade sin mors kunskaper. Tack vare detta kunde Polkagrisen leva vidare även efter Amalias bortgång, år 1923 vid 99 års ålder. Den första utomstående personen som fick ta del av Amalias hemlighet var fru Greta Nordstedt, bosatt i det Nordstedska Huset på Brahegatan 39 d v s det hus som idag är Grenna Polkagriskokeri.
På 1950-talet började tillverkningen att växa, mycket tack vare biltrafiken och ”riksettan” som gick genom Gränna. Till en början kokades och bakades det av fruarna i hemmen och Polkagrisarna såldes i stånd längs med vägen. Grännasonen Olle Mattias var den förste som lät kunderna se på hur tillverkningen gick till.
I början av 1970-talet kom den första Polkagrisen som inte var röd och vit. Det var en blå– och gulfärgad stång som väckte stor uppståndelse. Många menade att man nu brutit den rödvita traditionen. Senare på 70-talet började sedan olika smaker dyka upp och idag tillverkas sockerstänger, som vi föredrar att kalla dem, i en mängd färger och smaker. Den Äkta Polkagrisen från Gränna är dock alltid röd– och vitrandig med frisk smak av pepparmyntolja!
Augusta Janssons
Det började med Augusta Jansson år 1882
I dag är vi en av de äldsta godistillverkarna i Sverige! Det började med Augusta Jansson år 1882 på Östermalm där hon hade både tillverkning och butiker.
Vi är ett familjeföretag som bakar allting för hand med en belgisk kvalitetschoklad som tillverkas av företaget Callebaut. Augusta Janssons har handlat med Callebaut ända sedan 30-talet. De är en av de äldsta chokladtillverkarna i Belgien med en gedigen historia. De har sina egna odlingar och en komplett tillverkning. Processen är ända från odlingen tills att kakaobönan är förädlad och har gjutits till chokladblock.
Det är därifrån vi tar över och förvandlar dessa block till våra egna produkter. Augusta hade en fingertoppskänsla för att skapa konfektyrer och karameller utåver det vanliga.
Långt efter hennes bortgång började min farfar Mile som lärling hos de dåvarande konfektyrmästarna. Fabriken tog han över 1969 och drev den fram till 1987 då nya intressen lockade. Under den perioden lärdes min far Marco upp med de hemliga recepten och nu vill jag föra arvet vidare så att de gamla kunskaperna inte går förlorade.
Lakritsfabriken
Världspremiär för svensk premiumlakrits!
Lakritsfabriken lanserade Sveriges första premiumlakrits på Lakritsfestivalen i Stockholm den 9 april 2011. Utöver
kvalité och val av ingredienser i lakritsen var det ävenviktigt för grundare Martin Jörgensen att den även skulle vara helt glutenfri. Den tidlösa, stilrena och skandinaviska designen utmärker varumärket och Martin hade tidigt envision om att paketera produkten i en platt presentförpackning.
Sortimentet har med tiden vuxit och idag produceras även chokladdoppade, chokladdragerad och gjutna lakritsprodukter i olika förpackningar och designs. I sortimentet finns även kryddblandningar under namnet Lakritskocken samt
lakritsråvaror för matlagning och bakning. Idag finns även varumärket Lakritskungen med ett mer vardagligt sortiment i enklare förpackningar skapat av Lakritsfabriken. Under åren har Lakritsfabriken även vunnit en rad priser för sina olika produkter. 2013 vann exempelvis produkten
Super Salty ”Bästa Saltlakrits” i Finland.
Idag är Lakritsfabriken ett av nordens marknadsledandelakritsvarumärken och säljs i hela landet samt går på export till våra nordiska länder, USA, Tyskland, samt butiker i London och Paris.
2019 startade Lakritsfabriken Norra Europas största
lakritsrotsodling på åtta hektar. Odlingen är belägen utanför
Allerum och kommer på sikt bli grunden till unika svensktillverkade lakritsprodukter. Odlingen kommer år 2022 vara ekologiskt certifierad. I samband med odlingen startades även Lakritsfabriken Foundation i samarbete med Hand in Hand Sweden för att hjälpa utsatta i fattiga länder att skapa verksamheter att försörja sig genom. Ett hållbart och långsiktigt sätt att bekämpa fattigdom.
Pralinhuset
Pralinhuset är ett familjeföretag som drivs av Mieneke och Günter Bea i Stockholm. De tillverkar sin egen choklad som skulpteras och gjuts till olika former och figurer.
De tillhandahåller ett stort och varierat utbud av choklad anpassat för allergiker och intoleranta. I vårt sortiment hittar ni bland annat sockerfri, glutenfri och mjölkfri choklad. Chokladen kryddas och smaksätts med spännande och innovativa smakkombinationer.
Swedish Fika
Historien om Himmelsö Sverige är ett land med många traditioner, kanske ingen så härlig som konceptet att ha en “Fika”. Ordet “Fika” går tillbaka flera århundraden till 1700-talet, när kaffe introducerades till Sverige och är en blandning av bokstäverna för det svenska ordet för kaffe; kaffi (senare kaffe).
Kaffedrickandet blev en tradition främst hemma som en social händelse, till skillnad från resten av Europa och serverades ofta med bakverk eller en snack. Ordet Fika utvecklades senare till en form av socialt umgänge, samtidigt som man njuter av en dryck, oftast kaffe eller te, och äter bakverk. Den svenska traditionen med Fika sprider sig genom svenska människor och företag runt om i världen. Svensk Fika är ett varmt, vänligt och härligt sätt att förena människor som vi är här för att hjälpa sprida.
Vi uppskattar din feedback så vänligen skicka oss förbättringsförslag för att hjälpa oss på vår resa! Förbättringar inom miljöområden och hållbarhet, som implementeras och leder till en betydande förbättring, belönas med en liten present.