Så bygger du en perfekt lösgodispåse
Publicerad: 2025-12-04

1) Börja med en tydlig “bas”
Välj 2–3 sorter som du vet att du gillar och bygg påsen runt dem. Basen gör att allt inte smakar “lite av varje” utan faktiskt blir gott hela vägen.
2) Följ 50/30/20-regeln
Ett enkelt upplägg för balans:
- 50% sött (t.ex. frukt, skum)
- 30% surt (t.ex. syrliga nappar)
- 20% salt/lakrits (om du gillar det)
Justera efter smak – men håll ungefärliga proportioner så att inget tar över helt.
3) Variera textur (det gör mest skillnad)
Blanda minst tre olika texturer:
- skum (mjukt)
- gelé (tuggigt)
- hårdare bitar (krispigt/segare)
När du varierar textur känns påsen “större” och roligare, även om mängden är densamma.
4) Tänk på storlek – stora bitar behöver sällskap
Om du tar stora bitar (ringar, “XL”-bitar, stora skallar) kan påsen kännas ensidig. Lägg till några mindre bitar som fyller ut och ger variation.
5) Så håller du godiset fräscht hemma
Förvara godis i en lufttät burk eller påse, svalt och torrt. Blanda helst inte väldigt mjukt skum med extremt surt/sockrat om du vill att allt ska behålla sin textur längre.